Co umí
Konopné semínko
Konopné semínko je super potravina, která se čím dál častěji zabydluje na jídelníčcích všech, kdo dbají o své zdraví. Nabízí vyvážený poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin a je cenným zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů. Kdo si na něm pochutnává, příznivě ovlivňuje svůj mozek, srdce, svaly, ledviny i imunitní systém. Konopná semínka se podílí na lepší náladě, dodávají energii a povzbuzují organismus, aniž by měla psychotropní účinky. Chutí připomínají oříšky, což není náhoda. Konopné semínko totiž není semínkem, ale malým oříškem.
Kakao
O kakau se mluví jako o potravě bohů i králů. Bohové i králové toho zpravidla mívají na starosti poměrně dost, proto si za svou top potravinu vybrali právě kakao. Hnědý prášek je doslova obsypaný vitamíny, zdravými tuky, antioxidanty a minerály. Kakao obsahuje také kofein. Na rozdíl od kávy je ho ale rozumné množství, takže nemá vliv na nervozitu. Do Evropy se dostalo už v 16. století. Krátce nato skončil středověk. Náhoda? Nemyslím si.
Mandle
Ptáte se, jak mohlo lidstvo přežít před vynálezem rentgenu a sádry? Velký podíl na tom mají mandle, pěstované už od starověku. Kromě vápníku jsou doslova nadupané důležitými vitamíny B a E. Kalorií v nich nenajdeme moc. Obsahují jen nenasycené mastné kyseliny. Jsou bohaté na antioxidanty, vlákninu a celou řadu dalších minerálů. Pokud jste nedávno navštívili Jižní Koreu, jistě jste zaznamenali hádky o to, která potravina na světě je nejzdravější. Tamní vědci už v tom konečně udělali jasno. Jsou to právě mandle.
Lískové oříšky
Lískový oříšek není žádná popelka mezi potravinami. Namísto šatů v nich najdeme nenasycené mastné kyseliny, spoustu vitamínu B i E a důležité minerály, které příznivě působí na normální chod našeho těla. Navzdory vysokým energetickým hodnotám totiž pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu.
Řepný cukr
Řepný cukr se v našich zemích vyrábí už více než 200 let. Zalíbilo se mu tady natolik, že až 88 % produkce cukru za Rakouska pocházelo právě od nás. O putování cukru se nezmiňujeme náhodou. Bílý řepný cukr čelí v posledních letech snad více žalobám než průměrná 20letá vdova po o 70 let starším miliardáři. Doporučuje se nahrazovat 3x tak dražším cukrem třtinovým. Ten k nám však musí létat přes půl světa, a to je pro mě zásadní argument. Co si budeme povídat, z nutričního hlediska stojí jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Řepný cukr však zanechává menší uhlíkovou stopu a tím to u mě vyhrál.
Omega 3 mastné kyseliny
Naše tělo dokáže ledacos. Třeba kdybychom dostali za každý úder srdce korunu, ještě tentýž večer si můžeme koupit slušnou ojetinu. Každá buňka v našem mozku udržuje více spojení než průměrná hvězda Instagramu. Naše oči dokáží za hodinu zpracovat až 36 000 informací. Aby všechno z toho šlapalo, jak má, je zapotřebí něčeho, co naše tělo samo vyrobit nedokáže. Jsou to nenasycené mastné kyseliny, jinak také esenciální mastné kyseliny. Jejich tradičním zdrojem je rybí tuk. Pokud si je chcete dopřát v chutnější formě, nabízím se já. Stačí pár lžiček a s běžnou denní dávkou je to v suchu.
Mangan
Z volných radikálů si sice můžeme utahovat, ale pro naše tělo mohou představovat pohromu. Mangan patří do skupiny antioxidantů, které volné radikály pomáhají usměrňovat. Vedle toho přispívá k normálnímu metabolismu cukrů, správnému chodu mozku i paměti a celkové odolnosti nervů. Ocení ho naše kosti, svaly i nervy, tedy prakticky celí vy.
Fosfor
Původní název fosforu „kostík“ se bohužel neujal. Možná to bylo proto, že by to mohlo být vápníku líto, když se o lidské kosti starají společnou měrou. Fosfor se vyskytuje v každé lidské buňce. Je jedním ze základních kamenů monumentální stavby našeho těla. Najdeme ho u přeměny cukrů, tuků i bílkovin. V těle tvoří 1 % naší hmotnosti, a to je co říct, když se toho do nás musí vejít ještě tolik.
Hořčík
Cítíte se někdy podrážděně, nervózně, nebo máte unavené svaly? Tyto hořké stavy může mít na svědomí hořčík. Lépe řečeno jeho nedostatek. Hořčík potřebují naše svaly, nervy, kosti i zuby. Najdeme ho v každé buňce těla. Tedy alespoň bychom měli. Navzdory svému názvu může chutnat velmi sladce. Zvlášť když si ho dáte v lahodném kakaovém krému plném konopných semínek.
Arginin
Z argininu se v těle tvoří oxid dusnatý, tedy NO. My bychom mu měli říct velké YES, protože přispívá k normální činnosti svalů. Vedle toho napomáhá zásobovat mozek kyslíkem, bez kterého by nám to, myslím, moc nemyslelo. A proč si to můžu myslet? Protože ho mám.
Zinek
Ach zinku, zinku, doma-li jsi… mohli bychom si zanotovat, když se spokojeně ládujeme lžičkami kakaového krému plného konopných semínek. Zinek se podílí na podpoře obranyschopnosti a přispívá normálnímu metabolismu kyselin, zásad, sacharidů a dalších živin. Navíc hraje svou roli i v tom, aby se nějaký ten nový synek či cérečka na svět vůbec vyklubali. Přispívá totiž k normální plodnosti a reprodukci.
Vitamín E
Jakmile se na scénu dostaví vitamín E, aplauduje mu každá buňka našeho těla. Jde o jeden z nejvýznamnějších představitelů antioxidantů. A aby té muziky nebylo málo, zazářit díky němu mohou i naše vlasy.
Vitamíny B
Vitamíny ze skupiny B jsou nepostradatelné pro správné funkování organismu. Podílí se na normálním funkování mozku a klíčový je i pro normální funkování metabolismu. Vitamíny B působí příznivě na pokožku i sliznice. Velké množství vitamínu B najdeme v pivu. Při jeho nadměrné konzumaci se však nedá funkovat normálně, proto vám doporučuji sladší variantu v podobě kakaového krému s konopnými semínky. Jo a mimochodem objevil ho v roce 1912 polský biochemik Funk.
Funk It Up!